Uitgekiende omnichannel logistiek

Uitgekiende omnichannel logistiek

– geschreven door Frank Gielen in online Retailer

De komende jaren zal het aantal zendingen en dus het aantal logistieke bewegingen alleen maar blijven toenemen. Er is een enorme behoefte aan e-commerce logistiek. Volgens Michael Cremers van Promese Logistics zijn er in principe veel aanbieders die dit kunnen, maar het moet wel efficiënt gebeuren. En daar wringt over het algemeen de schoen. Promese onderscheidt zich als omnichannel fulfilment organisatie door zowel de Business2Business (B2B) als de Business2Consumer (B2C) markt te bedienen. Vanuit één magazijn en met één logistiek systeem, een systeem dat in eigen huis is ontwikkeld en waar ook van buitenaf met ontzettend veel belangstelling naar wordt gekeken.

Promese is bijna 35 jaar geleden opgericht als Europees distributiekanaal voor de distributie van cd’s, video’s en games van bedrijven als Warner Home en Universal Pictures. “Als gevolg van de ontwikkelingen in die markt, zijn we op een jaar of zeven geleden onze scope gaan verbreden,” zegt Cremers. “De kennis en ervaring, opgedaan gedurende die jaren, konden we zeer succesvol toepassen binnen allerlei nieuwe marktsegmenten. Zo bieden wij al jaren totaaloplossingen als het gaat over e-fulfilment, wholesale, retail en omnichannel, oftewel specialist in B2B alswel B2C fulfilment. Daarin zijn wij toch wel uniek. Wij geloven heilig in de combinatie van fysieke en online winkels en houden ons dagelijks bezig met de distributie van Fashion, Home Entertainment, Sport, Shoes, Leisure & Outdoor en verschil sinds kort ook Healthcare en Dierbenodigdheden.”

VOORUITSTREVEND IN IT
Volgens Cremers is Promese niet de grootste in de genoemde sectoren, maar wel de meest vooruitstrevende op het gebied van IT. “Dat vertaalt zich in een op iOS (Apple) gebaseerd logistiek systeem (Probis) en een OMS_CMS (Quint) waarop onze klanten kunnen aanhaken en dat tevens hun webshop kan verrijken met allerlei aanvullende functionaliteiten. Wij faciliteren onze klanten dusdanig dat zij hun klanten de beste service kunnen bieden. Maar ook in ons warehouse bewijst het iOS systeem zijn meerwaarde. Het systeem is megagebruiksvriendelijk en laat zich intuïtief bedienen. Het is door onze eigen developers ontwikkeld die het ook hebben laten testen door hun eigen kinderen. Kortom, kind kan de was doen,” lacht Cremers. “Het fundament staat nu als een huis en dat is ook ‘collega’s’ niet onopgemerkt gebleven. We krijgen regelmatig de vraag of we onze software beschikbaar willen stellen aan andere partijen. Op dit moment is dat zeker nog niet aan de orde, maar wie weet wat de toekomst zal brengen.”

TOEGEVOEGDE WAARDE
IT vormt de rode draad binnen Promese: ‘Logistics is IT’. Merken kunnen ook hun assortiment via Promese virtueel stallen in de etalages van digitale warenhuizen als Amazon, Ebay en Zalando. Cremers: “Een benodigde IT koppeling voor deze kanalen, is vaak een enorme investering. Iedereen werkt bovendien met verschillende systemen. Onze IT specialisten hebben die koppelingen al voorbereid en daarmee is het voor een klant nog een kwestie van finetunen en tegen een minimale investering direct profiteren van nieuwe verdienmodellen. Wij nemen de zorg van de logistiek, maar ook alle bijkomende e-services uit handen (customer service, productfotografie, online marketing, etc.), zodat onze klant zich volledig kan focussen op haar productontwikkeling, sales en branding. Alle data die we verzamelen is van grote waarde voor onze klanten. We presenteren die informatie in overzichtelijke rapportages (doorverkoopcijfers, retouranalyses, etc.) waarmee ze de business mee sturen. Dat is een van de belangrijkste thema’s dat de komende jaren nog verder uitgediept zal worden.” Was Promese tot voor kort zowel in Eindhoven als Breda actief, inmiddels is alles verhuisd naar het nieuwe warehouse op het Flight Forum bij Eindhoven Airport.

“We beschikken over een vloeroppervlakte van 22.500 m2 en zijn alweer voornemens een uitbreiding naar 30.000 m2 te gaan doen,” zegt Cremers. “Onze focus ligt overigens niet om de grootste binnen één segment te worden, nee, de meest vooruitstrevende en daarmee wel een professionele (potentieel grote) partij voor de gehele markt. Uniek is dat we specialist zijn in zowel de B2B als wel de B2C stromen en deze door elkaar heen kunnen verwerken. We verzorgen dus de gehele omnichannel logistiek voor een merk of retailketen, vanuit één voorraad indien gewenst.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *